A Magyar Építőművészek Szövetsége egy nagymúltú, komoly presztízsű intézmény. A tervezés megkezdésekor úgy éreztem, hogy e kiemelt jelentőséget nem tükrözi maradéktalanul a jelenleg használt logó, így első lépésként ezt terveztem újra. A szándékom egy letisztult, alapvetően geometrikus, elegáns logotípia tervezése volt, ami tükrözi az építészet időtlenségét és egyben a összekapcsolja az intézményt a jelennel. A terv alapeleme a téglalap, illetve annak nagyon egyszerű geometriai transzformációi. Ez azon túl, hogy egyszerűsíti a grafika használhatóságát, egységes, harmonikus megjelenést kölcsönöz a tervnek.
A logó a „MÉSZ” betűk összevonása nyomán keletkezett, így amellett, hogy emblémaként is működőképes, tartalmazza az intézmény nevét is. Arányait tekintve a terv befoglaló formája szabályos négyzet, ezzel tovább tágítva a felhasználás lehetőségeit: fekvő és álló kontextusban is egyaránt jól alkalmazható. A pasztell kék színt választottam a logóhoz, ami kortárs, friss, fiatalos hangulatot kommunikál.
A logót egy szigorú, négyzetes rácsrendszer segítségével szerkesztettem meg.
Az embléma mellé egy új klasszikust, a Proxima Nova betűtípus Bold fokozatát választottam, ami letisztultságában idézi a Helvetica modernista hangulatát, de annál jóval többféle felhasználási módra alkalmas – jól használható kis és nagy méretben, online és offline felületeken egyaránt. A kiskapitális betűk segítik az olvashatóságot és illeszkednek az embléma geometriájához.
Az embléma elforgatásával és tükrözésével egy sokféle felhasználásra alkalmas raportminta képezhető.
Az évfordulós logóhoz az embléma elemeit kombinálva hoztam létre a számokat.
Az évfordulós logó esetében lehagytam az intézmény teljes nevét, hiszen az új embléma tartalmazza név rövidítését. Így letisztult tipográfia jöhetett létre.
Az évfordulós logó, a szervezet teljes nevével.
Az arculat a közösségi média felületein is jól alkalmazható.
A raportminta és a logó elemeinek kombinálásával gyakorlatilag végtelen számú plakát tervezhető, amik egységes összképet sugároznak a szervezet eseményeinek. A fotó elhagyásának köszönhetően jelentősen egyszerűsödik az egyes programok promóciója, hiszen nem kell rossz minőségű vagy későn megérkező fotókra várni.
Az arculat monokróm felületeken is alkalmazható, gyártása gyakorlatilag bármilyen technikával lehetséges.
Back to Top